Januari/Februari 2013

GOUD

LAND

“Een rollercoaster aan hilarische confrontaties en komische verwikkelingen”

Hendrik Consience heeft zijn volk het lezen geleerd, zoals dat heet; iedereen kent “De leeuw van Vlaanderen” van hem, maar bijna niemand heeft ooit van “Het goudland” gehoord. Consience schreef het boek in 1862, hij was toen vijftig en zijn eigen zoon was berooid van het goudzoeken in Californië teruggekeerd. Diens verhalen heeft hij gebruikt voor een naïve, chauvinistishe avonturenroman over Vlaamse goudzoekers. In 1849 trokken al goudzoekers op pad om in het verre Amerika hun “geluk” te gaan beproeven. Dat doen de helden in dit verhaal ook. Van in het begin loopt het allemaal niet als verwacht en het wordt alleen maar erger. Maar een Vlaming zou geen Vlaming zijn als hij in alle ellende ook niet de goede kant zou zien, ze kunnen nog lachen om hun eigen miserie. In 1966, 100 jaar later dus, heeft Hugo Claus van Consiences ietwat sentimentele roman een persiflage gemaakt onder de vorm van een toneelstuk. Het werd een aaneenschakeling van anekdotes, verhalen, droeve en plezierige lotgevallen van verblinde Vlaamse goudzoekers, waar Claus de draak steekt met die Vlaamse naïviteit, hun godsvrucht en hun nationalisme, alsook de valse kuisheid, kenmerkend voor zijn werk uit de jaren zestig.

Maar (misschien ongewild) tekent hij zo ook wat de Vlamingen echt zijn: belerend, noeste werkers en goedlachs om hun eigen tekortkomingen. De moraal: Vlaanderen is hot Goudland, de rest is buitenland (of parking, zoals de Antwerpenaars zouden zeggen.) Gaat u mee op reis naar Amerika, het land waar alle dromen worden waar gemaakt?

Speeldata


Vrijdag18 januari 2013

Zaterdag 19 januari 2013

Vrijdag 25 januari 2013

Zaterdag 26 januari 2013

Vrijdag 1 februari 2013

Zaterdag 2 februari 2013Locatie


Sint-Gabriëlinstituut


Auteur


Naar H. Consience door Hugo Claus

Regie


Gie Beullens

Cast

Kledij opzoekingswerk: Diane Janssen, Terry Merckx-Van Londerzele, Rita Penne / Maken kledij + coördiatie: Rita Penne, Terry Merchx-Van Londerzele / Grime: Raymonda Van den Borre / Souffleurs: Hilde Droeshout, Hilde Sanders / Rekwisieten: Karel Van Overdijn / Computer technieken en montage beelden: Joris Van Lijsebeth, Gie Beullens / Bediening beamer: Christoph Ravijst / Belichting & plaatsing: Steven Neirinckx, Kurt Groeneboer, Karel Van Overdijn / Bediening belichting:  Harry Fleerackers / Geluidsopnames: Thomas Van Kerckhove, Joris Van Lijsebeth / Bediening geluid: Joris Van Lijsebeth, Ann Matthijs / Cartoons op zetstukken: Ann Droeshout, Christophe Rossignol, Adolf Geeraerts / Decor: Ronny Merckx, Karel Van Overdijn, Frank De Stroper, Bruno Nuyts, Ivo D’Hoe, Johan De Rijck / Toneelmeesters: Ronny Merckx, Frank De Strooper, Mike Minnebo, Karel Van Overdijn / Affiche ontwerp: Johan Duquet / Programmablad lay-out: Johan Duquet, Hilde Droeshout / Choreografie: Sarah Van Overwaelle / Zangbegeleiding: Erwin De Brabanter / Muziek compositie: Bjoeri Hamels / Arrangement muziek: Marc De Mayer / Mixing en techniek muziek: Joris Van Lijsebeth / Beeldopnames: Gie Beullens, Joris Van Lijsebeth, Johan De Rijck , John De Brabanter, Ann Matthijs, Diane Janssen , Julien Elpers / Public Relations: Karen De Rijck, Diane Janssen, Ingrid DeSchryver, Yvette Quinteyn, Marc De Bisschop, Bettina De Bolle / Powerpoint presentatie: Francis Gheysels / Productieleiding: Johan De Rijck / Regie-assistentie: Mike Minnebo

Woordje van de regisseur


Hugo Claus heeft het werk van Hendrik Conscience herschreven als een persiflage op de Vlaamse cultuur.

Hij neemt de hardwerkende, godsdienstige, goedlachse Vlaming op de korrel en maakt van hem een kleine, een beetje domme wereldvreemde antiheld.

Dit is zeker niet het grootste of meest bekende werk van de meest gelauwerde Vlaamse auteur, net zoals ‘Goudland’ niet het bekendste boek van Conscience is. Maar De Waag zal er voor zorgen dat het niet snel zal vergeten worden. We maakten er een totaalspektakel van, waarin naast het goede toneelspel ook zang, dans en andere elementen zijn aangebracht. Een beetje een musical, een revenu, een toneelstuk en een literaire avond in één. En toch zijn deze grote groep mensen maar amateurs. Mensen die dit doen naast hun dagdagelijkse bezigheden en met de beperkte middelen die zij te beschikking hebben.

Ik kan alleen trots zijn op deze groep en hopen dat ze u met hun toonmoment het beste geven wat ze in huis hebben. In dat geval kan de avond niet meer kapot. Geniet van Hugo Claus en Hendrik Conscience in een carnevalverpakking. Net zoals wij gedaan hebben.

De reGIEsseur.

Bekijk hier alle

Foto's

Goudland (13)
Goudland (2)
Goudland (3)
Goudland (4)
Goudland (5)
Goudland (6)
Goudland (11)
Goudland (10)
Goudland (1)
Goudland (9)
Goudland (8)
Goudland (7)
Goudland (12)