2013

2011

2008

2007

1997

1985

Liedekerke Toneelgemeente 2013


Op 27 april 2013 mocht Liedekerke de titel van ‘Toneelgemeente 2013’ in ontvangst nemen uit handen van minister Joke Schauvliege tijdens het uitreikingmoment van de Vlaamse Cultuurprijs voor Amateurkunsten in Gent. Liedekerke werd gekozen uit maar liefst twintig kandidaten, waaronder Aalst en Leuven.

De commissie staafde haar beslissing als volgt: “Liedekerke stelde een dossier samen waar veel visie uit spreekt. Ze leggen hierbij de nadruk op uitwisseling en overleg. De cultuurdienst heeft, en we citeren één van de theatergroepen, “een enorme drive en enthousiasme”. Zo bieden ze een toneelabonnement aan mét financiële tussenkomst van de gemeente. Op regelmatige tijdstippen is er het ‘toneeloverleg’ met de cultuurschepen, toneelgroepen en de cultuurfunctionaris.”

De gemeente Liedekerke werd beloond met een verkeersbord, een receptie, de nodige aandacht in het magazine van OPENDOEKvzw en vooral de eer om een jaar lang de titel ‘Toneelgemeente 2013’ te mogen dragen.


Een mooie waardering voor de cultuurdienst van Liedekerke en vooral voor de 5 Liedekerkse toneelverenigingen die er jaarlijks in slagen om het theaterleven volop te laten bruisen in onze gemeente.


Inhuldiging Gulden Masker


Onze huidige voorzitten Johan De Rijck werd in mei 2011 geridderd in De Orde van het Gulden Masker. De Orde, die tot doel heeft amateurtheater te steunen en te promoten, nam Johan op als genoot omwille van zijn jarenlange inzet voor het Liedekerks theater en schonk hem het halsketting van het Ridderschap van het Gulden Masker.


Toneelkring De Waag wordt Kamer van Rhetorica


Op 31 mei en 1 juni 2008 werd Toneelkring De Waag tijdens het 25ste Internationaal Rederijkerscongres in Aalst aangesteld tot “Kamer van Rhetorica”.

Met “Kamer van Rhetorica De Waag” – want deze officiële titel mogen wij vanaf nu gebruiken– is Liedekerke zijn eerste Rederijkerskamer rijk. De toetreding van een vrij jonge toneelvereniging als De Waag mag beschouwd worden als een culturele mijlpaal binnen de geschiedenis van deze organisatie, die culturele verenigingen van Vlaanderen en Nederland verenigt.


Rederijkersjuweel


In 2007 won toneelkring De Waag, in samenwerking met De Dijlezonen uit Mechelen, de toneelwedstrijd ‘Het Rederijkersjuweel’ georganiseerd in het kader van het Internationale Rederijkerscongres in ’s-Hertogenbosch, Nederland. De Waag wist naast het Rederijkersjuweel eveneens de publieksprijs weg te kapen!


Verbroedering met de Dijlezonen of ‘De Ghesellen van de Palmrysse’ uit Mechelen


In 1997 verruimde Toneelkring De Waag zijn horizonten en verbroederde met de Dijlezonen of de Rederijkerskamer ‘De Ghesellen vanden Palmryze’ uit Mechelen. Op 27 juni 1997, gelijktijdig met de viering van het 125 jarig bestaan van de Dijlezonen, trokken wij in traditionele klederdracht door de straten van Mechelen en ondertekenden beide verenigingen de verbroederingsakte met als doel de culturele banden te verstevigen.

Uitmuntendheid met “Eén vlo in het Oor”


De provincie Vlaams-Brabant organiseert jaarlijks het Provinciaal Toneeltornooi om de kwaliteit van het amateurtoneel te stimuleren en de uitstraling te vergroten. In 1985 kaapte toneelkring De Waag de hoofdprijs ‘uitmuntendheid’ weg met het bravourestuk ‘Een vlo in het oor’, in een regie van beroepsregisseur Alex Cassiers!